De Kronieken van Phantasar
AziŽlla, dochter van het huis van Gandron
Volledige Naam
AziŽlla Azbanella PyŤrra Fradique,
dochter van het huis van Gandron
Naam in de taal van Phantasar
¬zyÍl‚, Fyl‚ d‚r Hys d‚r G‚ndrŰn
Geboorte Datum
Kasalon-10
Geboorte Plaats
Daralan
Ras Geslacht
Vrouw
Familie
Aziona (moeder)
Treedt op in de boeken Personage van de Deca
2011: Yastura
2011: Bell
2012: Pyro
2012: Oira
2013: Nikkibasona
2014: Wirdama
2015: Yasathar
2015: Kanbando
2016: Lentra
2017: Shalaga
2017: Cantaro
2018: Doniko
Tekening
Angela Nagtzaam
AziŽlla, dochter van het huis van Gandron

Recordhoudster van het uitspreken van de meeste lettergrepen per seconden, maar dat is niet het enige record dat ze op haar naam heeft staan. Aziëlla heeft op 17-jarige leeftijd mogen toetreden tot het Elite Korps des Konings, en op 18-jarige leeftijd werd ze al gepromoveerd tot commandant, waarmee ze de jongste persoon uit de geschiedenis van Aeria is die die post ooit kreeg.

Aangewaaid heeft ze het beslist niet gekregen. Aziëlla wist als klein meisje al wat ze wilde, het leger in. Hoewel het leger zeker wel meer vrouwen kent, en vrouwen bovendien op Aeria aan mannen gelijk zijn voor de wet, zien veel mannen zich als superieur over vrouwen, hetgeen haar ambities behoorlijk in de weg stond. De meeste tegenstand heeft ze wel gehad van haar vader, die geen mogelijkheid voorbij liet gaan om haar even goed in te prenten dat het leger niets voor meisjes was. Aziëlla heeft zich hierdoor echter nooit uit het veld laten slaan. Integendeel, ze werd hierdoor alleen nog maar zekerder van haar zaak, en ging hierdoor alleen maar harder werken om zich te bewijzen (wat vooral tot meer kritiek van haar vader leidde), en ze boekte successen. Ze groeide al heel snel uit tot een zeer bekwaam boogschutter, en vooral met een speciale kleine kruisboog die ze zelf gemaakt heeft grenzen haar vaardigheden aan het onnatuurlijke. Nooit mist ze met dat ding een schot. Haar vastberadenheid levert haar dan ook snel een plaats op de academie op waar ze op bijna alle vakken uitblonk. Eenmaal in het leger legde ze de lat voor zichzelf nog hoger door de ambitie aan te nemen Elite Soldaat te worden. Wat uiteraard voor nog meer ruzie met haar vader zorgde, en uiteindelijk tot een breuk leidde. Pas na zijn dood, ontdekt Aziëlla dat haar vader stiekem heel trots was op haar prestaties en dat hij op zijn sterfbed een verzoek aan de koning had gedaan haar in te lijven in het Elite Korps. Een aanbeveling die, na lange twijfel vanwege haar jeugdige leeftijd, gehonoreerd werd.

 

 

Koningschap

Aziëlla heeft sinds dat ze in het Elite Korps was toegelaten veel met de koning samengewerkt en zij en de koning zijn een soort vader-dochter gevoelens gaan ontwikkelen. Voor Aziëlla was de koning de vader die ze in haar biologische vader niet kon vinden. Voor de koning, die geen kinderen kon krijgen (omdat zijn eerste vrouw te vroeg stierf en zijn tweede onvruchtbaar bleek te zijn) was Aziëlla het kind dat hij altijd al wilde hebben.
Het is deze vorm van liefde geweest in combinatie met Aziëllas liefde en toewijding voor haar vaderland, en het feit dat er een troonopvolger moest komen, die de koning hebben doen besluiten haar te adopteren zodat zij de troon kon overnemen. Aziëlla accepteerde de adoptie zodat ze zich tot koningin kon laten kronen (hetgeen gebeurt aan het begin van het verhaal "Mizzevil"). Aziëlla werd een koningin zoals Aeria die nog niet eerder gehad heeft. Ze heeft een zeer toekomst gerichte visie, richt zich heel erg op de relaties met andere volkeren, en is niet te beroerd om zelfs de wapens persoonlijk te hand te nemen als dat noodzakelijk is. Hierdoor is ze als vorstin zowel bejubeld als omstreden. Toch laat ze zich hierdoor niet tegenhouden in haar werk, datgene te doen, wat ze het beste acht voor haar land en haar volk.

Inspiratie en ontwerp:

De inspiratie voor AziŽlla kwam toen ik in de tekenboeken van mijn toenmalige vriendin over het tekenen van manga-meisjes uitleg tegenkwam over het tekenen van meisjes met vleugels, en met haar kwam de inspiratie voor het gehele Befindo-volk. Hierdoor is AziŽlla's introductie misschien wel de belangrijkste sleutel geweest voor bijna 90% van de gehele Phantasar-Lore.

Mijn toenmalige vriendin en ik waren het al snel eens dat het Befindo-volk qua presentatie Grieks/Romeins gevoel voor mode moesten hebben en dat zou ook in hun bouwkunst terugkomen. Omdat deze volkeren ook effectief verantwoordelijk zijn voor de uitvinding van een senaat en democratie, lag het voor de hand dat de Befindo's ook het volk zouden worden dat ik zou gebruiken om de "echte" politiek goed door de mangel te halen.

AziŽll'a persoonlijkheid en achtergrond zijn op diverse personen en fenomenen gebaseerd. Haar overenthousiasme en de eigenschap als gevolg hiervan te snel te praten is voortgekomen uit The Cosby Show, waarin een van de vriendinnen van Vanessa soms overenthousiast (tot iedereen's ergernis) supersnel begint te praten, hetgeen Cliff Huxtable er op een gegeven moment ertoe brengt haar gewoon "Turbotong" te noemen (hoe het personage echt heette, ben ik echter vergeten, maar de naam "Turbotong" is me altijd bijgebleven).

AziŽlla kan echter als het moet zeer autoritair en overweldigend overkomen en alle lust om met haar in discussie te gaan is dan ook op slag verdwenen. Deze eigenschap is losjes gebaseerd op Laverne Hooks uit de Police Academy serie die je vanwege haar piepstemmetje ook makkelijk negeert en weigert serieus te nemen, maar als ze echt boos is dan is en angstaanjagend.

AziŽlla's relateie met haar vader is gebaseerd op het verhaal van een acteur wiens vader het er niet mee eens was dat zijn zoon de artiestenwereld in ging. In die tijd echt een minderwaardig beroep. Zoonlief zet door en dat leidt tot een breuk met zijn vader. Na het overlijden van zijn vader vindt hij echter in de kasten van zijn vader stapels krantenknipsels met aankondigingen van stukken waar hij in zou spelen, of lovende recensies over zijn werk. Dit heb ik gecombineerd met de nieuwsberichten hoe slecht meisjes het soms in het leger hebben vanwege een seksistische houding die sommige mannen hierover hebben en zodoende was de smoes "het leger is niets voor meisjes" wellicht erg voor de hand liggend en misschien zelfs wel een beetje clichť, maar wel herkenbaar. Hoewel AziŽlla in het leger nooit is misbruikt heeft ook zij veel seksuele intimidaties te verduren gehad. In een van mijn werken heb ik Scyndi het verhaal laten vertellen waarin AziŽlla een prostituť had gevraagd alle jongens even een beurt te geven omdat ze het "blijkbaar nodig hadden" gezien hun taal jegens meiden en zij zou de rekening betalen van iedere jongen die het ook daadwerkelijk zou doen, wat tot hilariteit bij alle meiden op de opleiding leidde daar de rekening uiteindelijk NUL shilders bedroeg (oftewel geen enkele jongen heeft van deze dienst gebruik gemaakt) om ook wel een beetje eens statement te maken hoe ik hierover denk, maar ook als waarschuwing voor het feit dat sommige dames je extreem ongenadig terug kunnen pakken. :P

Ik denk overigens niet dat ik hoef uit te leggen waar de inspiratie vandaan komt voor AziŽlla's ergernis voor politiek.


Zoek:

Edit this page


Powered by: TBBS
© Jeroen Petrus Broks 2010