De Kronieken van Phantasar
Kirana
Volledige Naam
Kara Margarita Irana
Naam in de taal van Phantasar
Kyranâ
Ras
Mens (gemuteerd)
Geslacht
Vrouw
Familie
Frederik Irana (vader)
Treedt op in de boeken Serie
De Kronieken van Phantasar
Personage van de Deca
2011: Solar
2012: Siren
2012: Kanbando
2013: Lentra
2013: Doniko
2014: Tarkials
2016: Waladra
2016: Malabia
2018: Dopplosephuh
2018: Cupa
2018: Plu
2018: Galba
2018: Palandra
Tekening
Angela Nagtzaam (Grote chibi)
Man of steel (mini versie aan begin tekst).
Kirana

Kirana Als je van vrouwen het beeld hebt van verachtelijke arrogante wezens, zul je als je Kirana ontmoet denken dat je het bewijs van je gelijk gevonden hebt. Ze voelt zich boven alles en iedereen verheven en doet er ook totaal geen moeite voor dat te verbergen. Ieder die een bedreiging voor haar "verhevenheid" zou kunnen vormen kan rekenen op een flinke lading beledigingen en het begrip "te ver gaan" is haar totaal onbekend.

Ze vindt zichzelf het mooiste meisje van de planeet en ze snapt dan ook totaal niet waarom het haar niet wil lukken het hart te veroveren van de man wiens vriendin ze beweert te zijn. Sterker nog, de boodschap dat hij haar vriendje niet is en dat hij haar verafschuwt lijkt niet echt goed door te dringen. Toch blijft ze roepen tegen ieder die het horen wil (en ook die het NIET horen wil) dat hij van haar is.

Het mag een raadsel zijn hoe een vrouw met haar kwaliteiten (of beter gezegd: het gebrek daaraan) lid heeft kunnen worden van De Orde van Onyx, waarmee ze een betrekkelijk belangrijke rol heeft gespeeld in de oorlog van Lord Dzgjymza. Waarschijnlijk was haar (gebrek aan) intelligentie een belangrijke reden. Als je weet hoe, zijn vrouwen als Kirana zo makkelijk te gebruiken.

Wie de verhalen "Weniaria" en "De waanzin die "Liefde" heet" heeft gelezen is Kirana als kind tegen gekomen en zal al snel hebben gezien dat het een verwend nest is die altijd alles van haar pappie heeft gekregen wat ze wilde en daar haar pappie had ook nog eens de bevoegdheid om ieder die "gemeen" tegen haar was vreselijk te straffen, waarbij ze zelf al duidelijk maakte met de kreet "Hij zal je laten onthoofden", dat de doodstraf hierbij niet gemeden wordt. Misschien verklaart dit veel over Kirana's ontuitstaanbare gedrag als volwassen vrouw.

Inspiratie en ontwerp:

Kirana is geïnspireerd op een aantal fictive personages.
  1. Pauline, uit Douwe Dabbert en de verwende prinses (Thom Rhoep & Piet Wijn)
  2. Veruca Peper (eng: Veruca Salt) uit Sjakie en Chocoladefabriek (Roald Dahl)
  3. Abdulah uit Kuifje en het Zwarte Goud (Hergé)
  4. Trinket, uit Elfquest (Richard & Wendy Pini)
Vooral haar voorkomen als klein meisje in Weniaria en de Waanzin die "Liefde" heet komen hieruit voort. Zo zal ik maar eerlijk bekennen dat het pak slaag dat ze van Kalandra krijgt en haar reactie hierop geïnspireerd zijn op het pak slaag dat Pauline van Douwe Dabbert krijgt en haar reactie is niet veel anders, hoewel ik moet zeggen dat Kuifje hetzelfde met Abdullah deed met soortgelijke reactie.

Haar eerste draft kwam echter voort voor de Geheimen van Dyrt. Een slechterik met vier hulpjes waarvan ten minste eentje een vrouw zou zijn, was de eerste opzet. Van haar een eigenwijze betweter maken, was al een beetje mijn eerste idee. Tijdens het schrijven van de synopsis voor Dyrt, kwam het idee al op in boekvorm de prequels the schrijven en haar daarin op te laten treden als kind, en eigenlijk lag de optie om van haar een verwend snotkind te maken voor de hand als verklaring waarom ze als volwassen vrouw ook onuitstaanbaar zou zijn.

Toen ik echt goed begonnen was met De Waanzin die "Liefde" heet, kwam haar uitwerking pas echt goed tot zijn recht en eigenlijk moet ik constateren dat ze gewoon een zielig dametje is, waar je eigenlijk medelijden moet hebben. Door als dochter van de schout alles te krijgen wat ze wilde en haar pa alles en iedereen vreselijk strafte die "gemeen" tegen haar was (waarbij hij de doodstraf niet schuwde), kon het bijna niet anders dan dat Kara een veel te hoge dunk van zichzelf zou krijgen en totaal niet voorbereid was op de harde wereld die op haar wachtte. Nu zegt ze Jim's vriendinnetje te zijn, maar door de houding van haar vader was het altijd onmogelijk om haar duidelijk te maken dat hij haar verachtte en al vaak de meest verschrikkelijke dingen heeft toegewenst. Ze laat ook zien dat de scheidslijn tussen doorzettingsvermogen en obsessief koppig zijn erg dun is, waardoor ze steeds in de problemen raakt, maar ze lijkt zich er nauwelijks van bewust.

Stiekem heeft Kara meer background story dan je haar zou geven en heeft de totstandkoming van haar personage meer werk vereist dan je in eerste instantie zou denken. Goed neerzetten van onuitstaanbare personages is lastiger dan het lijkt.


Zoek:

Edit this page


Powered by: TBBS
© Jeroen Petrus Broks 2010